Particle Characterisation Techniques
Cégünkről
Elérhetőség
E-mail
gyógyszer
Reométerek, viszkoziméterek


A reológia az anyagoknak az alkalmazott erők hatására bekövetkező folyási illetve deformációs tulajdonságait vizsgálja. A reológiai tulajdonságok mérése szinte minden anyagfajtánál, az ipar nagyon sok területén fontos kérdés: folyékony, híg polimer oldatok, koncentrált fehérjék fomulálása, paszták, krémek, olvadt vagy szilárd polimerek, festékek, tinták, kerámia masszák stb.
Sok általánosan használt anyag komplex reológiai tulajdonságokat mutat. Az anyagok viszkozitása, viszkoelaszticitása változhat az alkalmazott külső feltételektől pl. az alkalmazott feszültségtől, deformációtól, a hatás idejétől és a hőmérséklettől. A reológiai tulajdonságokat belső faktorok mint pl. fehérjék koncentrációja és stabilitása, biológiai rendszerek formulálásának típusa, szuszpenziók szemcséinek formája, eloszlása stb. is meghatározzák.
A reológiai tulajdonságok megmérhetők mechanikus reométerekkel (rotációs vagy kapilláris) nagyobb mintamennyiségből, illetve mikro méretben mikrokapilláris viszkozimétert vagy optikai eljárást alkalmazva (mikroreológia).
Copyright PCT Kft. 2014 Minden jog fenntartva Adatvédelmi nyilatkozat
Malvern Rosand kapilláris reométerek

Rosand kapilláris reométerrel vizsgálhatjuk az anyagok reológiai viselkedését a nagynyomású extrudálás művelete során, illetve elemzhetjük a folymatban szintén fontos szerepet betöltő hőmérséklet változások hatásait. A kapilláris reométereket egyebek mellett polimer olvadékok, különböző kerámiák, élelmiszerek, tinták és bevonatok vizsgálatánál alkalmazzák.
A kompakt kialakítású RH2000 műszert általában minőségellenőrzési célokra, míg a lényegesen nagyobb terhelésekre képes, nagyon stabil "H" vázas RH7 és RH10 rendszereket inkább kutatás – fejlesztés céljából alkalmazzák.
Kinexus rotációs reométerek

Kinexus rotációs reométereket, a korábbi Bohlin műszerekkel szerzett széleskörű tapasztala-tokat, és a technika legújabb vívmányait felhasználva tervezték meg. Jellemzőik a széles nyírási és deformációs tartomány, kiváló axiális tesztelési lehetőségek. Az egyedi rSpace szoftver rendszer egyedülállóan flexibilis, kielégíti a kutatás / fejlesztés speciális igényeit és a minőségellenőrzésnél szükséges rutin mérések által támasztott követelményeket egyaránt.

A műszercsalád 3 tagból áll:
m-VROCi mikrofluid reométer

Egy innovatív mikrofluid reométer ipari alkalmazásokra.
A chip-technológián alapuló Malvern m-VROCi mikrofluid viszkoziméter / reométer nagy nyírási sebességek mellet nagy felbontású viszkozitás adatokat szolgáltat. A szokásos reométerekkel csak körülményesen mérhető, kis viszkozitású minták nagy nyírási sebesség mellet történő vizsgálatát teszi lehetővé.
.Az m-VROCi műszer lelke egy négyzetes keresztmetszetű réssel ellátott, mikrofluid áramlási chip, egy teljes hosszában integrált Si MEMS (Micro Electro-Mechanical System) nyomás szenzor sorral. A műszer a szokásos kapilláris reométerek elvén, a mikrofluid rendszeren átpréselt minta nyomásesésének váltaozásai alapján mér, nagyon kis viszkozitású anyagok vizsgálatára alkalmas.
Viscosizer 200

Automata kis térfogatú viszkozitás és részecske nagyság mérés.

A Viscosizer 200 két mérési technikát alkalmaz egy készüléken belül.
Az automata viszkozitás méréshez egy két átfolyós kapilláris rendszert, két detektáló ablakkal, UV area imaging detektorral. A kiértékelő szoftver a Poiseuille törvényt használja. A kétablakos mikrokapilláris rendszer az automata érzékeléssel kiváló pontosságot, reprodukálhatóságot biztosít.
A mintában jelen lévő részecskék méretét a mikrokapillárisok ablakai előtt áthaladó minta áramlási profiljának változásából a Taylor Dispesion Analysis módszerével állapítja meg. A szoftver, a csúcsok szélességének a két ablak közötti változásából számítja ki a részecskék hidrodinamikus átmérőjét.
A Viscosizer 200 berendezéshez UV szűrők is tartoznak, hogy minden UV kromofór kompo-nenst tartalmazó minta elemezhető legyen a műszerrel
.